KOCAELİ TEFSİRCİLERLE BULUŞUYOR PROJESİNİN KONUĞU DOÇ. DR. ŞÜKRÜ MADEN OLDU
Kocaeli İlahiyat Vakfı, KOÜ İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Müftülüğü iş birliğinde gerçekleştirilen Kocaeli Tefsircilerle Buluşuyor projesi kapsamında gerçekleştirilen seminerlerin üçüncü konuğu Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü MADEN oldu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları İle İlişkiler Dairesi Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa KOcaeli Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Kocaeli İlahiyat Vakfı Başkan Yardımcısı ve KOÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Metin Pay, İzmit İlçe Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı, Gebze İlçe Müftüsü Mahmut Çakır, Körfez İlçe Müftüsü Muhammed Aydın, Çayırova İlçe Müftüsü Hüseyin Baş, Derince İlçe Müftüsü Bedrisinan Yazıcı, Dilovası İlçe Müftüsü Dr. İbrahim Köç, Darıca İlçe Müftüsü Dr. Selami Bağcı, Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki, KİHMED Başkanı Mehmet Erenoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İLAYDER Başkanı Muhammet Karaosmanoğlu, Yeşilay Kocaeli Şube Başkanı Salih Işık, İzmit İlçe MÜftülüğü Murakıbı Mehmet Ergüney ve davetliler katıldı. Katılımcılarla bir araya gelen MADEN, "Kocaelili Bir Müfessir: Şeyhzâde Kocevî’nin Envâru’t-Tenzîl Hâşiyesi" konulu seminer verdi.
Program sırasıyla Proje Koordinatörü KOÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çiçek, ocaeli İlahiyat Vakfı Başkan Yardımcısı ve KOÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Metin Pay ve Kocaeli Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu'nun selamlama konuşmaları ile başladı. Selamlama konuşmalarının ardından Doç. Dr. Şükrü Maden'in seminerine geçildi.
Şeyhzâde’nin eğitimini İstanbul’da tamamladığını söyleyen Doç. Dr. Maden, Nakşibendî şeyhi olan babası Muslihiddin Mustafa’nın İstanbul Fatih’te Tahta Minareli Mescit adıyla bir mescit inşa ettirdiğini aktardı.
Ünlü “Şakâik” adlı eserin yazarı Taşköprüzade’nin Şeyhzadenin öğrencileri arasında olduğunu söyleyen Maden, Şeyhzâde’nin İstanbul Unkapanı’ndaki Hoca Hayrettin Mescidi’nde (sonradan adı Fındıkoğlu Mescidi olan) ders verdiğini aktardı. Seydi Çelebi ve babası gibi bazı Kocaelili alimlerin mezarlarının bu mescidin haziresinde olduğunu söyleyen Maden, maalesef bu mescidin ve mezarların günümüze ulaşmadığını söyledi. Maden, günümüzde Şeyhzadenin kabrinin nerede olduğu konusunun hâlâ çözülememiş bir mesele olarak karşımızda durduğunu vurguladı.
Kendisini Kocevî (Kocaelili) ve İzmitî (İzmitli) şeklinde tanıtan Şeyhzade’nin eserlerinin büyük bir bölümünün yazma olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Maden, bu eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının önemli olduğunu belirterek Kocaelililerin hemşehrilerine sahip çıkmaları gerektiğini hatırlattı.
Şeyhzade Mehmed’in tefsiri, “okyanusu sürahiye dolduran adam” olarak nitelenen Beyzâvî’nin tefsiri üzerine yazılan sınırlı tam haşiyelerden bir tanesi olup sekiz ciltten oluşmaktadır. Maden; Türkiye, Bosna, Irak, Mısır, Şam ve Mekke’de yazma nüshaları bulunan Şeyhzâde’nin haşiyesinin sadece Türkiye kütüphanelerinde yaklaşık 600 nüshasının bulunmasının eserin genel kabule mazhar olmasını göstermesi açısından dikkat çekici olduğunu vurguladı. Tefsirin genel özelliklerini tanıtarak sözlerini tamamlayan Doç. Dr. Maden, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.
Proje kapsamında altıncı program 13 Aralık 2024 Cuma günü 18.30'de Kocaeli İlahiyat Vakfında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Arş. Gör. Burhan YAZICI ile "Muhammed B. Sâib El-Kelbî'nin Tefsirciliği" konusu üzerine gerçekleştirilecektir.