KOCAELİ TEFSİRCİLERLE BULUŞUYOR PROJESİNİN KONUĞU HEYBETULLAH EVREN OLDU
Kocaeli İlahiyat Vakfı, KOÜ İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Müftülüğü iş birliğinde gerçekleştirilen Kocaeli Tefsircilerle Buluşuyor projesi kapsamında gerçekleştirilen seminerlerinin konuğu Rize Kur'an Eğitim Merkezi Arapça Öğretmeni Heybetullah Evren Heybetullah EVREN oldu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları İle İlişkiler Daire Başkanlığ Salonun'da gerçekleştirilen programa KOÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Çiçek, KOÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sevim Gelgeç, başvuru yapan ilgililer ve öğrenciler katıldı.
Heybetullah EVREN konuşmasında "Neshin Tarihi Süreçteki Gelişiminin Mensuh Âyetlerin Niceliğine Etkisi" konulu seminer gerçekleştirdi. Nesih konusu İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilgi alanı olan, çok tartışılan ve üzerinde yüzlerce eser telif edilen, günümüzde de önemini koruyan, üzerinde tartışmalar yürütülen ve gelecek dönemlerde de tartışmaların devam edeceği beklenen meseleler arasında yer almaktadır.
Neshin imkanının ispatı ve bedâyı gerektirip gerektirmemesi açısından kelam ilmini; bazı âyet ve ifade ettikleri hükümlerin mensûh olup olmaması açısından tefsir ve hadis ilimlerini; pratiğe yansıyan yönü itibariyle uygulanacak nihâî hükümlerin ne olduğu açısından fıkıh ilmini ilgilendirse de bu mesele özellikle modern dönemde daha çok tefsirciler tarafından işlenmektedir.
Nesih meselesi ilk dönemlerden itibaren İslam ilim ve kültür tarihinin tartışılan meseleleri arasında yer almıştır: Neshin mahiyeti ve keyfiyeti olmak üzere neshin Peygamberlerin şeriatları arasındaki mevcudiyeti, son peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kendi şeriatındaki varlığı, neshin ilişkili olduğu diğer kavramlarla olan münasebeti gibi hususlarda tarihi süreçte tartışmalar yaşanmış olsa da Kur’an’daki mensûh âyetlerin niceliği/sayısı konusu bu tartışmaların başını çekmektedir.
Mensûh âyetlerin niceliği hususu tarihi boyunca hep tartışılmış ve üzerinde ittifak sağlanmış bir mensûh ayet grubu oluşturulamamıştır. Mensûh âyetlerin niceliği hususunda yaşanan ihtilaflar selef ve halef, diğer bir ifadeyle mütekaddim ve müteahhir ve de halef’in yani müteahhirûnun kendi arasındaki ihtilafı şeklinde iki türlü olmuştur: Selef ve halef’in mensûh âyetlerin kemiyeti konusunda yaşadıkları ihtilaf daha çok neshin kavramsal çerçevesine yani anlam genişlemesi ve daralmasına dayanmaktayken halef’in kendi arasındaki ihtilafı ise selef’in nesih anlayışının etkisinin devam etmesine, neshin tahakkuku için öne sürülen şartlara ve pratikte bu şartlara bağlılık derecesine ve de seyf/kıtâl âyetlerinin nâsihlik durumuna dayanmaktadır.
Nesih tasavvuru ve mensûh âyetlerin niceliği hususunda klasik ulemâ arasında yaşanan bu ihtilafların modern dönemde neshin tarihi süreçteki gelişimi zemininde okuyanlar olsa da daha çok tarihi zeminden koparılarak yüzeysel okunmakta, bu durum klasik ulemâ arasında nesihle ilgili kafa karışıklığının varlığına alâmet gösterilmekte ve Kur’an’da neshin reddine gerekçe kılınmaktadır. Bu ifadelerle sözlerini tamamlayan Evren, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.